IIC - Međunarodni institut za reastauriranje povijesnih i umjetničkih djela - Hrvatska grupa

Posjet IIC – Hrvatske grupe Budimpešti

Izvješćuje Antonina Srša, restaurator savjetnik iz Muzeja za umjetnost i obrt Zagreb

Restauratorska radionica Nacionalnog muzeja

Snimila Jelena Ćurić

Prvo organizirano putovanje s većim brojem sudionika članova IIC – Hrvatske grupe bilo je prošlogodišnje putovanje u Budimpeštu od 24. do 26. ožujka 2011. godine. Posjećeno je više restauratorskih radionica u nekoliko budimpeštanskih institucija: u Akademiji likovnih umjetnosti (Magyar Képzomuvészeti Egyetem), u Nacionalnom muzeju (Magyar Nemzeti Múzeum), Nacionalnoj galeriji (Magyar Nemzeti Galéria), Muzeju lijepih umjetnosti (Szépművészeti Múzeum) i u Muzeju za umjetnost i obrt (Magyar Iparművészeti Múzeum).

Hrvatsku grupu IIC-a činili su trideset i jedan restaurator i povjesničar umjetnosti iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, Filozofskog fakulteta i Akademije likovnih umjetnosti. S obzirom na veliki broj zainteresiranih, podijelili smo se u tri grupe sukladno profesionalnom interesu.

Bóna István

Snimila Tamara Ukrainčik

Prva grupa posjetila je najprije restauratorski odjel Akademije likovnih umjetnosti, a zatim i malu radionicu za restauriranje slika i skulptura u Muzeju lijepih umjetnosti te njegov stalni postav. Profesor Bóna István proveo je grupu kroz radionice i upoznao ju s glavnom zgradom Akademije koja se nalazi na Aveniji Andrassy koja je i sama je umjetničko djelo, zbog čega je pod zaštitom UNESCO-a.

Restauratorske radionice Muzeja lijepih umjetnosti predstavio je njihov voditelj gospodin Szentkirályi Miklós. Nakon radionica grupa je razgledala i stalni postav Muzeja.

Juhász István

Snimila Martina Wolff-Zubović

Druga se grupa uputila u Nacionalnu galeriju, smještenu u palači Buda s prekrasnim pogledom na Dunav i na sam grad. Kroz galeriju vodio ih je gospodin Juhász István, voditelj konzervatorske radionice. Nakon galerije grupa je stigla posjetiti i restauratorske radionice Nacionalnog muzeja i upoznati glavnog konzervatora, gospodina Lencz Balázsa, koji im je na arheološkim predmetima pokazao neke konzervatorske zahvate i oduševio ih svojim inovativnim načinom rada.

U trećoj su grupi bili restauratori za tekstil i metal. U Muzeju za umjetnost i obrt dočekali su ih kolege Jékely Zsombor, Tóth Marta i Várfalfi Andrea. Detaljno su ih upoznali s radom radionica i zajedno su razgledali izložbe koje su se održavale: Otomanski turski sagovi, Aristokratski tekstil iz riznice Esterházy te Povijest Mađarske od njenog osnutka do 1990. godine. Restauratorice tekstila posebno su se zadržale u depou gdje su razgledale zbirku fragmenata, od kojih je posebno bila bogata zbirka koptskog tekstila. U Nacionalnom muzeju vidjele su dobar način suradnje s Akademijom likovnih umjetnosti; studenti Akademije imaju praktičnu nastavu u Muzeju, a predmete iz zbirki koriste za svoje diplomske radove.

Čarda na Blatnom jezeru

Snimila Ksenija Škarić

Drugi dan cijela grupa posjetila je župnu crkvu Djevice Marije u Pešti, blizu Erzébet hid (Elizabetinog mosta). O njenoj burnoj prošlosti govorio je gospodin Bóna, a posebno su zanimljivi bili fragmenti srednjovjekovnih freski otkriveni između 1930. i 1940. godine, koji su nakon restauracije vraćeni na zidove u crkvi.

Nacionalni muzej je u vrijeme posjeta naše grupe bio u fazi rekonstrukcije, a detalji istraživanja i faze restauratorskih zahvata mogli su se pratiti in situ, dok je na brojne upite restauratora odgovarao voditelj radova gospodin Bóna.

U Zagreb smo se vratili u kasnim popodnevnim satima uz zaustavljanje na Balatonu i večeru u čardi. O posjetu Budimpešti objavili smo tekst u "News in Conservation".

Valid HTML 4.01 Strict Valid CSS
Stranice postavljene u srijedu, 28. ožujka 2012. Izmijenjeno u nedjelju, 11. ožujka 2012.