IIC - Međunarodni institut za reastauriranje povijesnih i umjetničkih djela - Hrvatska grupa

IIC – Hrvatska grupa u Grazu i Reinu

Izvješćuju: Jelena Ćurić i Sabina Obrst Krilić, konzervatorice-restauratorice polikromirane skulpture, Katija Hrepić, viša restauratorica tehničarka tekstila u HRZ, te Ivana Sambolić, konzervatorica-restauratorica štafelajnog slikarstva u HRZ. Fotografije: Katija Hrepić, Sabina Obrst i Ksenija Škarić.

Instalacija Labrint u parku skulptura kraj Graza
U parku skulptura

U četvrtak i petak, 16. i 17. svibnja 2013. godine IIC-Hrvatska grupa organizirala je dvodnevno stručno putovanje u Graz i samostan Rein pored Graza na koje se uputilo devetnaest restauratora i kustosa. Obilazak je započeo razgledavanjem parka skulptura pored Graza koji su od vode, bilja, dijelova aviona i svakakvih mogućih organskih i anorganskih materijala sastavili umjetnici iz cijeloga svijeta.

Razgledanje dvorišta jezuitskog sjemeništa
U dvorištu jezuitskog sjemeništa

Uslijedio je obilazak užeg centra grada uz stručno vodstvo glavnog konzervatora za Štajersku Dr. Christiana Bruggera i konzervatorice Mag. Karin Derler koji su nas uputili u stanje zaštite kulturne baštine u Austriji i predstavili intervencije kroz povijest na znamenitostima poput gradačkog Burga, katedrale i kapele Sv. Barbare, Luegghausa, Sabora i Vijećnice. Slušali smo pozorno, sa snažnim dojmom da nam gataju blisku budućnost. Konačno, tek nas mjesec dana dijeli od ulaska u Europsku Uniju.

Zajednička fotografija sudionika u prostorijama Joanneuma
U Joanneumu

Drugi dan posjetili smo dvije od restauratorskih radionica ujedinjenog gradačkog Universalmuseum Joanneum za koje smo se, zbog kratkoće vremena, podijelili u dvije grupe, bolje rečeno u grupu i grupicu od tri restauratorice za tekstil. Kroz radionicu za štafelajno slikarstvo i polikromiranu skulpturu i inventivno uređene depoe u njezinom sklopu, proveo nas je naš stari znanac Dr. Paul-Bernhard Eipper, voditelj svih restauratorskih radionica Joanneuma i aktualni predsjednik IIC-Austrijske grupe.

Tako smo dospjeli i na njihov blog!

Razgledanje zbirke tekstila u Joanneumu
U radionici za tekstil

Mag. Renate Einsiedl provela je moćnu grupicu kroz radionicu i depo za tekstil. Radni prostor nije prevelik: sastoji se od dvije sobe koje su opremljene različitim aparatima potrebnim za izvođenje konzervatorsko-restauratorskih radova na tekstilu. U depou je pohranjeno oko 6000 različitih predmeta, odnosno zbirki tekstila. Zanimljivo je bilo vidjeti zbirku koptskog tekstila koja ima 50-tak fragmenata. U skoroj budućnosti fragmenti će biti podvrgnuti povijesnim i drugim istraživanjima te konzervatorskim radovima u koje će po potrebi biti uključeni vanjski suradnici. Uz zbirku koptskog tekstila u depou čuvaju arheološki tekstil, sakralni tekstil, građansko ruho, modni detalji kao što su lepeze, čipke itd.

Vodstvo po Stift Rein
Beate Sipek i pater Janisch

Za kraj smo ostavili posjet najstarijem aktivnom cistercitskom samostanu na svijetu osnovanom davne 1129. godine u Reinu nedaleko Graza. Tamo su nas dočekali pater Mag. August Janisch i restauratorica specijalizirana na arhitektonske površine Mag. Beate Sipek. Domaćini su nas proveli kroz prostorije samostana i crkve u kojima su nedavno završeni opsežni restauratorski radovi na štuku, zidnim i štafelajnim slikama, oltarima i korskim sjedalima, a upoznali su nas i s radovima koji su još u tijeku ili tek trebaju biti izvedeni. Za vrijeme trajanja restauracije bočnih oltara u crkvi na velikim platnima koja pokrivaju radove postavljena je izložba na temu „Problemi djece“. Slikani su portreti zlostavljane djece na čije probleme odrastanja pater želi skrenuti pozornost i brigu posjetitelja crkve.

Golema skela u Stift Rein
Skela u svetištu

Imali smo priliku vidjeti, štoviše popeti se na skelu od čak deset katova podignutoj radi obnove glavnog oltara, štukomramora i zidnih slika. Sve ovo trebalo bi biti gotovo u samo šest mjeseci! Velikodušni domaćin otvorio nam je vrata male, ali vrijedne čuvaonice sakralnog ruha u kojoj istaknuto mjesto zauzimaju tri kazule, dalmatika i plašt s pratećim dodacima iz 17. stoljeća.

Tek smo se vratili, a već nestrpljivo iščekujemo slijedeće stručno putovanje!

Valid HTML 4.01 Strict Valid CSS
Stranice postavljene u srijedu, 28. ožujka 2012. Izmijenjeno u petak, 7. svibnja 2013.