IIC - Međunarodni institut za reastauriranje povijesnih i umjetničkih djela - Hrvatska grupa

Kongres "Konzerviranje-restauriranje i Istočno Sredozemlje" u Istambulu

Izvješće sastavila i fotografija snimila Ksenija Škarić, konzervator-restaurator savjetnik iz Hrvatskog restauratorskog zavoda

Ayasofya noću

Hagia Sofia - džamija Ayasofya noću

Svake dvije godine IIC organizira kongres restauratora na kojem se obrađuje jedna, široka stručna problematika. Na 23. kongresu koji se održao u Istambulu predstavljale su se Konzervatorsko-restauratorske teme svih specijalnosti od urbanizma, održivog razvoja i konzerviranja, preko arheoloških tema i onih s područja pokretne i nepokretne baštine, a vezane uz geografsko i kulturno područje istočnog Mediterana. Prisutne su bile 44 zemlje sa više od 325 sudionika koji su održali 40 usmenih izlaganja, predstavili 35 postera i još 21 studentski poster.

Sjednica kongresa

sjednica

Kongres je započeo predavanjem dobitnika Forbesove nagrade Davida Lowenthala. Uslijedila su četiri dana cjelodnevnog programa predavanja, dok je srijeda bila slobodna za razgledavanje i stručne ekskurzije. Kongres je bio organiziran u cjeline od 3-4 polusatna izlaganja povezana srodnom temom, nakon kojih je slijedila diskusija.

Hrvatski sudionici

hrvatski sudionici

Ovogodišnja nagrada Keck za najbolji restauratorski projekt uručena je Hansu Portsteffenu iz Fachhochschule Koln i Iris Schaefer iz Wallraff-Richartz-Museum za istraživanja slikarskih tehnika impresionista i postimpresionista i online publikaciju. I Lowenthal i Portsteffen su otvoreni zaljubljenici u Hrvatsku i višekratno su boravili na našem dijelu Mediterana.

Okrugli stol

okrugli stol

Pored toga, druge večeri organiziran je okrugli stol u muzeju Sakip Sabanci pod nazivom “Between Home and History: Managing the interface between preservation and development of living historic places.” Panel-rasprava je problematizirala odnos očuvanja nasljeđa i razvitka, koji su u osnovi suprotstavljeni. U okruglom stolu sudjelovali su dr. Neil Asher Silberman, predsjednik ICOMOS International Scientific Committee on Interpretation and Presentation and Coordinator of Projects and Policy Initiatives for the Center for Heritage and Society, University of Massachusetts – Amherst kao moderator, potom David Lowenthal, antropolog prof. Leyla Nezi, arhitekt dr. Stephen Bond, antropolog prof. Dr Ayfer Bartu Candan, konzervator-arhitekt dr. Francesco Siravo te konzultant UNESCO-a, ICCROM-a i Svjetske banke, arhitekt i dizajner Aslı Kıyak Ingin. Orhan Pamuk, književnik i dobitnik Nobelove nagrade sudjelovao je video intervjuom.

Središte Istambula

središte grada

Transkript okruglog stola objavljen je na stranicama IIC, pa čak i na hrvatskom jeziku, budući da ga je prevela naša marljiva članica Ivana Nina Unković.

Uz sudjelovanje na okruglom stolu bili smo u prilici posjetiti izložbu koja se pod nazivom "Legendary Istanbul. 8000 Years of a Capital" održava u muzeju Sakip Sabanci, a organizirana je povodom godine u kojoj je Istambul europski grad kulture.

U četvrtak je organiziran susret nacionalnih i regionalnih grupa IIC-a, gdje je svoj rad predstavila i najmlađa svjetska grupa: IIC – Hrvatska grupa!

Kongresu su iz IIC – Hrvatske grupe prisustvovali Sagita Mirjam Sunara, Ksenija Škarić, Denis Vokić, Ivana Nina Unković i Orest Šuman.

Članovi Udruge sudjelovali su zahvaljujući sredstvima odobrenima od Ministarstva kulture, Hrvatskog restauratorskog zavoda, Getty Foundation Grant, Brommelle Memorial Fund i Croatian Heritage Foundation.

Valid HTML 4.01 Strict Valid CSS
Stranice postavljene u srijedu, 28. ožujka 2012. Izmijenjeno u nedjelju, 11. ožujka 2012.