IIC – Međunarodni institut za reastauriranje povijesnih i umjetničkih djela – Hrvatska grupa

Novosti

Dovršena web-stranica Udruge

logotip udruge

Grafičko oblikovanje: Orest Šuman

Evo napokon naše dugoočekivane web-stranice! Stranica je u radu i sljedećih dana će se ubrzano popunjavati ako prilozi budu dolazili kao zadnjih dana, takorekuć svakodnevno. Na ovoj probnoj verziji radili su najviše: Marijana Galović, Stela Grmoljez-Ivanković, Andreja Dragojević, Ivana Sambolić, Nina Srša, Frane Mihanović, Ivan Srša, Suzana Damiani, Jelena Ćurić, Orest Šuman, Ksenija Škarić i Igor Šuljić. Ali tu su i dokumenti iz naših ranijih akcija u kojima ste svi sudjelovali.

U probnoj fazi stranica je stavljena na osobne stranice Ksenije Škarić, jer još nismo zakupili svoj web-prostor. Nema svrhe plaćati dok ne primimo sve vaše primjedbe i prijedloge i dok oblikovanje (ne sadržaj) stranica ne bude konačno. Kada ga zakupimo, on će se vjerojatno nalaziti na adresi www.iichrvatska.hr. ili na www.iicroatia.hr, ovisno o tome koja adresa bude slobodna. Kada će to biti? Trebalo bi uskoro. Još čekamo dio poveznica, članstvo, najavu simpozija o Trogirskom poliptihu, tekst o Scarpellijevom predavanju, dopusnicu IIC-a za objavu naših članaka za "News in Conservation" i postera za Istambul, kao i vaše komentare i kritike na dosad napravljeno. Čekamo i iznenađenja. Priloge koje niste najavili, ali ste ih samozatajno pripremili.

Javite nam kako vam se sviđaju stranice. Kako izgledaju boje na vašem ekranu? Da li je kretanje kroz stranice jednostavno i razumljivo? Što mislite da bi se moglo popraviti?

Radi i u Internet Exploreru!

...točnije u Internet Exploreru 8. Ostali IE su naše stranice prikazivali s izbornikom na pogrešnom mjestu, ali inače dosta točno, čak i antički 5.5, a nova devetka posve točno. Štoviše, stranice su čak i na mobitelima prikazivane točnije nego u IE8. Sad smo malo pokvarili kôd da bi se stranice mogle prikazati i u ovoj nesreći od preglednika koja već dulje od deset godina uspješno koči razvoj weba i ugrožava sigurnost svojih korisnika. Vaš vas webmaster moli da ga se hitno riješite ako ga još koristite. Alternative za Windows su brojne: Opera, Safari, Google Chrome ili Chromium, Firefox, SeaMonkey, sve besplatno.

Preostaje još malo brušenja izgleda i optimizacije za tražilice, a onda idemo na vlastitu domenu. Dakle nemate još puno vremena za primjedbe i prijedloge, pa požurite. Kad krenemo u produkciju, nećemo se više vraćati na osnovno oblikovanje, bar dok nam stranice ne dosade, pa krenemo u preoblikovanje.

24. bijenalni kongres IIC-a u Beču

logotip 24. kongresa IIC u Beču

Ove godine u rujnu održava se u Beču 24. bijenalni kongres IIC-a pod nazivom "Konzerviranje i primijenjene umjetnosti". U pet dana trajanja kongresa (od 10. do 14. rujna 2012.) planirane su razne aktivnosti za sudionike. Osim izlaganja i predstavljanja postera, organizira se sajam restauratorske opreme, druženje studenata, članova IIC-a, regionalnih grupa, izleti. Pridružite nam se i prisustvujte Kongresu u organizaciji IIC-a – Hrvatske grupe!

Nakon tridesetak godina, Beč je ponovno domaćin IIC kongresa (zadnji put je to bio 1980.), a ovogodišnja tema vezana je uz baštinu dekorativnih i primijenjenih umjetnosti. Tema će obuhvatiti široko područje ljudske djelatnosti u kojima se pojavljuje primjena ornamenta i dekoracije kroz različita razdoblja povijesti. Multidisciplinaran pristup konzervatora i restauratora može pomoći razumijevanju takvih objekata u njihovom originalnom kontekstu, uzimajući u obzir kako estetske, tako i tehnološke i inovativne aspekte kojima su pridonijeli kvaliteti svakodnevnog života.

Predavanja će se održavati u prostorima Univerziteta, a svečano otvorenje bit će u bečkom Povijesnoumjetničkom muzeju (Kunsthistorisches Museum). U tjedan dana kongresa, četiri dana posvećena su izlaganjima i prezentaciji postera, a srijeda je dan za razgledavanje mjesta i izložbi na području Beča (prijepodne) te posjet Opatiji Klosterneuburg (popodne). Poseban dio programa posvećen je studentima koji će imati priliku predstaviti svoje postere i sudjelovati u zajedničkim sastancima i druženju, razgovarajući sa ostalim izlagačima. Članica Odbora za studentske postere je naša članica, docentica Umjetničke akademije u Splitu, Sagita Mirjam Sunara.

slika Očekivanje Gustava Klimta

Posjet različitim muzejima i zbirkama nazvan "Backstage Tour" posvećen je djelima Otta Wagnera i Gustava Klimta čija se 150-godišnjica rođenja slavi ove godine.

Kroz opatiju Klosterneuburg goste kongresa provest će kolege konzervatori i upoznati ih sa bogatom zbirkom umjetnina i konzervatorskim postupcima izvedenim na značajnim umjetninama, a moguće je izabrati između četiri različita programa posjeta. Nakon toga, u samostanu se planira i održavanje okruglog stola.

Završno primanje organizirano je u Austrijskom muzeju primijenjenih umjetnosti / suvremene umjetnosti, a nakon završetka službenog programa kongresa, slijedi i izbor između dviju jednodnevnih i dvodnevnih post-kongresnih izleta u dolinu Wachau, Bratislavu, Prag i Telc ili Budimpeštu i Gӧdӧllӧ.

Više informacija i obrasce za registraciju možete preuzeti na službenoj web stranici Kongresa. Vidimo se u Beču!

Još dvije verzije stranice

Stranice nam imaju mogući problem preglednosti. Ako je sadržaj stranice iole dulji, treba prvo pročitati lijevi stupac do dna, pa onda skočiti na vrh da bi se čitalo desni. To se može ublažiti poveznicom na dnu stranice koja vraća na vrh. Prilažem još dvije verzije ove, početne stranice. Ona ima više članaka. Jedna verzija slaže članke lijevog i desnog stupca poravnate, tako da se može čitati kao kroz redove, a druga posve napušta stupce i sve smješta u jedan stupac. Pogledajte i prosudite što vam se čini bolje, pa javite da možemo zaključiti predloške stranica.

Obratite pozornost i na problem koji predstavljaju stranice posvećene samo jednoj temi, bez članaka, onakve kakvo je na primjer izvješće iz Budimpešte. Tu dolaze u obzir ili jedan ili dva neprekinuta stupca. Ne bismo htjeli pretjerano šarenilo stranica, već da ih što više bude jednako oblikovano.

Financijsko izvješće za 2011. godinu

Završeno je godišnje financijsko izvješće za 2011. godinu.

Valid HTML 4.01 Strict Valid CSS
Stranice postavljene u srijedu, 28. ožujka 2012. Izmijenjeno u nedjelju, 11. ožujka 2012.