IIC - Međunarodni institut za reastauriranje povijesnih i umjetničkih djela - Hrvatska grupa

Osnivačka skupština Društva konzervatora Hrvatske

Izvješćuje Martina Ožanić, stručna savjetnica konzervatorica iz Konzervatorskog odjela u Zagrebu

Koliki je interes i potreba za osnivanjem Društva konzervatora Hrvatske vidjelo se u četvrtak 27. rujna u velikoj dvorani Klovićevih dvora koja je jedva uspjela zaprimiti sve okupljene. Naime, na inicijativu Odbora za baštinu i prostor Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, ali i pojedinačnih "aktivista" iz raznih srodnih institucija, održana je osnivačka skupština Društva konzervatora, koje se zadnja dva desetljeća povuklo s pozicije javnoga glasa struke i utonulo u šutnju. Praznina koja je nastala zamiranjem Društva osjećala se u svakodnevnom radu konzervatora čija je djelatnost često marginalizirana i zanemarena, a njihova je kontinuirana borba u očuvanju kulturne baštine, kao i osvješćivanje šire javnosti o važnosti zaštite spomeničkih vrijednosti, katkad poprimala donkihotovski predznak.

Glasanje za izbor dužnosnika društva
Glasanje za izbor dužnosnika. Sve fotografije snimila je Martina Ožanić.

Pozdravni govor na početku osnivačke skupštine uputila je dr.sc. Irena Kraševac, predsjednica DPUH-a koje je često tijekom proteklih dvadesetak godina istupalo kao udruženi stav struke o gorućim problemima devastacije povijesnoga prostora, pojedinačnih spomenika i kulturnog identiteta. Spomenula je da je Odbor za baštinu i prostor osnovan 2008. godine potaknut brojnim slučajevima ugrožavanja spomeničkih vrijednosti, te je zaželjela Društvu konzervatora puno uspjeha u radu, uz plodnu suradnju u zajedničkoj zaštiti kulturne baštine Republike Hrvatske.

Izborna komisija priopćuje ishod glasanja
Čitanje ishoda glasanja.

Dr.sc. Frano Dulibić iz Odbora za baštinu i prostor DPUH-a primjetio je da je veliki broj okupljenih jasan pokazatelj nedvojbene potrebe za osnivanjem Društva konzervatora. Naglasio je važnost edukacije mladih kolega kako bi se usavršili u stručnom radu na zaštiti spomenika, ali i nužnost za zaštitom samih konzervatora od političkih i privatnih interesa kojima su često izloženi. Potom je predao riječ dr.sc. Marku Špikiću, najzaslužnijem za ponovno pokretanje Društva konzervatora. Špikić je istaknuo da se od 1990-ih osjećala praznina nastala gašenjem Društva konzervatora, te da je konačno nastupilo vrijeme da se Društvo ponovno okupi, naročito danas kada je potrebno oživiti raspravu o baštini i pozvati na aktivnu i djelotvornu skrb. Snovi o pokretanju Društva su se napokon i ostvarili, te je "nakon višegodišnjih razmišljanja, planiranja, pokušaja i apela, došao dan koji je istodobno svečarski i obvezujući". Uputivši Društvu čestitke, zaželio mu je uspješan rad i dug život.

Čestitanje izabranima
Čestitanje izabranima.

Nakon ovih uvodnih svečanih govora, uslijedio je radni dio sjednice, koji je uključivao, među ostalim, usvajanje Statuta te glasanje o predsjedniku, dopredsjedniku i tajniku Društva, te članovima Upravnoga vijeća, Nadzornoga odbora i Suda časti. Za Predsjednika Društva konzervatora Hrvatske članovi su izabrali Dragu Miletića, a za podpredsjednike dr.sc. Biserku Bilušić Dumbović i Tomislava Petrinca. Čestitamo!

Novoizabrano predsjedništvo
Novoizabrano predsjedništvo.
Valid HTML 4.01 Strict Valid CSS
Stranice postavljene u srijedu, 28. ožujka 2012. Izmijenjeno u nedjelju, 11. ožujka 2012.