IIC – Međunarodni institut za restauriranje povijesnih i umjetničkih djela – Hrvatska grupa

Potres u Zagrebu 2020.

Ogledna studija analize stanja dekoracija pročelja ugroženih pojedinačno nezaštićenih zgrada

prazna edikula iznad gređa zgrade na Britanskom trgu

Preuzeto s www.tportal.hr

Zagrebački potres 22. ožujka 2020. godine potaknuo je mnoge aktivnosti Hrvatske grupe IIC-a. Pridonio je umrežavanju stručnjaka i profesionalaca te želji za doprinosom. Stoga je Hrvatska grupa IIC-a u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb pokrenula niz volonterskih akcija. Jedna od njih je bilo popunjavanje baze podataka obnovi.zg u koju su članovi i volonteri IIC-a bilo kao pojedinci, bilo kao sadašnji ili bivši studenti Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu unijeli 214 od 759 unosa, dakle 28,2% ukupnog broja priloga.

Naša radna skupina za nepokretnu baštinu je obišla više lokacija na zagrebačkom Gornjem i u Donjem gradu u potrazi za zgradom koja nije pojedinačno zaštićeno kulturno dobro, ali posjeduje graditeljsku, oblikovnu i ambijentalnu vrijednost, te bi joj u budućnosti prijetila opasnost uklanjanja ili degradacije. Cilj je bio napraviti oglednu valorizaciju stanja dekoriranih pročelja jedne takve zgrade nakon zagrebačkog potresa. Ogledna valorizacija realizirana je na zgradi nekadašnjeg Katoličkog djetićkog društva na adresi Britanski trg 10 koju je 1897. godine projektirao Kuno Waidmann, a izveli Franjo Waronik i Dragutin Kreiner. Nakon potresa je s edikule atike pročelja preventivno uklonjena oštećena skulptura sv. Josipa.

Preuzmite cjelovitu oglednu studiju analize stanja dekoracija pročelja ove zgrade.

Poziv na doniranje sredstava za pohranu građe Učiteljskog fakulteta u Petrinji

spašavanje knjiga iz Petrinje

Hrvatska grupa IIC-a je na svojoj Facebook stranici kao i na web stranici IIC-a sa sjedištem u Londonu objavila poziv na doniranje za kupnju materijala za pakiranje i evakuiranje arhivske i knjižne građe Učiteljskog fakulteta u Petrinji u čemu sudjelujemo kao stručni volonteri. Smisao donacije je osigurati trajnu pohranu zaštićene knjižne građe kupnjom adekvatnih ormara i polica i nakon povratka knjižnice u saniranu zgradu, ormari i police bi, naime, bili premješteni u obnovljenu knjižnicu zajedno s građom. Molimo Vas da se odazovete, makar skromnim prilogom, kojim bismo ukupno omogućili nabavu potrebnog materijala za evakuiranje knjižnice! Račun je otvoren do 15. ožujka 2021.

Donacija muzejima stradalima u potresu

raščišćavanje ateliera Kožarić poslije potresa u Zagrebu

Raščišćavanje Atelijera Kožarić. Snimila Kristina Matković

Zaklada International Trust for Croatian Monuments iz Londona i IIC – Hrvatska grupa su osigurali i proveli donaciju specijaliziranog materijala za pakiranje i evakuaciju dijela stradale građe zagrebačkih muzeja!

Nakon potresa koji je uzrokovao veliku štetu na mnogim građevinama u kojima su smješteni zagrebački muzeji, kao i na dijelu građe koja se u njima čuva, bilo je neophodno poduzeti hitne mjere zaštite ugroženih predmeta iz muzejskih fundusa. Kako u trenutku nepredviđene katastrofe osnivači muzeja nisu bili u mogućnosti osigurati sredstva za hitnu nabavu materijala za primarnu zaštitu, IIC – Hrvatska grupa je inicirala i pokrenula donaciju zaklade International Trust for Croatian Monuments sa sjedištem u Londonu koju vodi Lady Jadranka Beresford Pierse i koja je već puno puta do sada vrijednim donacijama pomogla u području konzervacije, čuvanja i zaštite hrvatske kulturne baštine (velika hvala!). Potporu u obliku materijala za pakiranje Zaklada je pružila Muzeju za umjetnost i obrt, Arheološkom muzeju, Etnografskom muzeju, Atelijeru Kožarić Muzeja suvremene umjetnosti i Kući Šenoa.

Važnu donaciju koja je stigla u ključnom trenutku kada je bilo nužno djelovati bez odgode i evakuirati građu u sigurne uvjete koordinirale su Žana Matulić-Bilač i Mirta Pavić iz IIC – Hrvatske grupe, a kolegice već dogovaraju i nove donacije većem broju muzeja koji trebaju pomoć.

Preporuke vlasnicima oštećenih zgrada u Zagrebu

krhotine arhitektonske plastike poredane uza zid

Snimila Antonia Tikvica

Suosjećajući sa Zagrepčanima koji žive u zgradama oštećenima u potresu u zaštićenim zonama grada, članovi udruge restauratora IIC – Hrvatska grupa odlučili su pomoći. Zajednički cilj nam je očuvanje i obnova graditeljske baštine Zagreba na razini njezine vrijednosti. Kako bismo sačuvali što više od vrijednosti i ljepote naših zagrebačkih ulica i građevina, sami možemo pomoći slijedeći nekoliko načela:

 1. Uključiti konzervatorske i restauratorske stručnjake u cijeli proces očuvanja i obnove. Kontakte možete naći u ovom letku.
 2. Učiniti sve da se fizički sačuva maksimum izvornog, autentičnog materijala. To osobito uključuje dijelove arhitektonskog ukrasa koji je otpao s pročelja i krovnih vijenaca i koji se do sada odnosio na građevinske deponije. Dijelovi graditeljske baštine ne smiju se tretirati kao građevinski otpad!
 3. Suvremena konzervatorska teorija i praksa nalaže da se izvorni dijelovi ponovno ugrade ili, ako je to nemoguće, da posluže za izradu vjernih kopija.

Želimo li s tim načelima uskladiti postupanje s otpalim dijelovima zgrada, potrebno je:

 1. Prije uklanjanja dijelove fotografski dokumentirati na zatečenom mjestu, uz oznaku adrese ili katastarske čestice zgrade.
 2. Uklonjene dijelove privremeno pohraniti u blizini, na za to uređenoj lokaciji ili na ograđenom dijelu deponija te ih zaštititi od atmosferilija.
 3. Svaku grupu deponiranog materijala odijeliti i jasno označiti oznakom adrese ili katastarske čestice zgrade.

Preporučamo da barem najvrjednije dijelove fasada (dekoracije, reljefe, skulpture i slično), privremeno zbrinete u vrtove zgrada, haustore ili stubišta, prema dogovoru sustanara, te ih time zaštitite od krađe i atmosferilija. Označite ih kako bi se znalo kojoj zgradi pripadaju. Dijelovi će biti vrlo važni kod budućih obnova!

I najvažnije: nikako se pri tome ne izlažite pogibelji! Za sve rizične postupke zovite stručnjake i nadležne službe.

Navedene preporuke usklađene su s uputom Ministarstva kulture i Grada Zagreba, kao i sa stavovima stručnjaka koji istražuju baštinu grada Zagreba o postupcima sa oštećenim pročeljima i skulpturom na zgradama.

Pokrenuta otvorena stručna platforma obnovi.zg

grčka skulptura razbijena na podu Arheološkog muzeja u Zagrebu

Snimio Ivan Radman Livaja

Udruženje hrvatskih arhitekata pokrenulo je vrijednu akciju izrade otvorene stručne platforme obnovi.zg za razmjenu podataka o Zagrebu i potresima.

Platforma je sada javno dostupna za registracije, prijave, unos i uređivanje podataka. Stoga pozivamo sve kolege i članove da izdvoje malo vremena da svoje radove unesu, opišu prema predviđenim kriterijima, učitaju ili povežu s već postojećim repozitorijima. Detaljnije upute, osim sa stranica UHA, možete preuzeti i odavde.

Platformu podržavaju:

 • Udruženje hrvatskih arhitekata
 • Društvo arhitekata Zagreba
 • Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
 • Institut za povijest umjetnosti
 • Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske
 • Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata
 • Hrvatska komora arhitekata
 • Udruženje hrvatskih urbanista
 • Hrvatsko restauratorsko društvo
 • IIC – Hrvatska grupa
 • Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
 • Institut za društvena istraživanja u Zagrebu

Članovi IIC – Hrvatske grupe mogu priloge upisivati pod korisničkim imenom i lozinkom udruge, na adresu info et iic povlaka hrvatskagrupa točka hr (žalimo, čini se da ste isključili podršku za JavaScript u vašem pregledniku, zacijelo iz sigurnosnih razloga; no i mi se moramo braniti od spamerskih robota).

News in Conservation o potresu u Zagrebu

kip na podu hodnika zasut šutom

Johannes Komersteiner / Johanes Rosman, kip sv. Lovre iz Vurota (1689.) u depou Nadbiskupskog dvora u Zagrebu. Snimio vlč. Borna Puškarić

U najnovijem broju News in Conservation (NiC 77, April-May 2020) o potresu u Zagrebu, štetama i solidanosti između kolega profesionalno vezanih uz baštinu piše Mirta Pavić, voditeljica Restauratorskog odjela MSU, članica Vijeća IIC – Hrvatska grupa i Fellow IIC u Londonu.

Ovaj, kao i prethodni brojevi News in Conservation, objavljen je na mrežnim stranicama IIC-a (London), gdje se časopis može prelistati, a po želji i preuzeti.

Savjeti za dokumentiranje šteta

tornjevi zagrebačke katedrale nakon potresa, desni odlomljen

Snimio Duje Miliša

Jerry Podany, negdašnji predsjednik IIC u Londonu (2007.–2013.) i voditelj Odjela za konzerviranje-restauriranje Muzeja Getty, specijalizirao se za problematiku potresnih ugroza, vjerojatno baš zato što se taj muzej nalazi na trusnom području. Kao autor knjige When Galleries Shake: Earthquake Damage Mitigation for Museum Collections (2017.), podijelio je nekoliko preporuka za dokumentiranje i analiziranje šteta od potresa. Podaci koje konzervatori-restauratori sada prikupe mogu pomoći u razvijanju metoda za ublažavanje posljedica budućih potresa. Stoga Podany preporučuje da se, uz uobičajenu dokumentaciju stanja, postavi nekoliko specifičnih pitanja koja mogu uputiti na eventualne slabosti protupotresne zaštite i pomoći umanjiti ranjivost predmeta. I da: fotografirati, fotografirati i fotografirati. Zabilježiti smjer fotografiranja.

Upitajte se i zabilježite:

 1. U kojem smjeru je predmet pao, ili se prevrnuo? Smjer odredite pomoću drugog predmeta (vrata, glavni oltar...) čije je mjesto poznato i jednako prije i nakon potresa. Ili po stranama svijeta, pomoću kompasa koji je dio većine pametnih telefona, pa samo treba preuzeti besplatnu aplikaciju.
 2. Je li se predmet kretao, ili klizao prije prevrtanja?
 3. Primjećuju li se znaci vertikalnog pomicanja, poskakivanja?
 4. Koja pogreška je dovela do pada predmeta? Je li bio učvršćen ili na drugi način osiguran od pomicanja? Ako je predmet bio na nosaču, zašto nosač nije izdržao? Ne tražite krivca, već uzrok i pouke. Iskustvo iz ovakvih događaja nužno mijenja naše prethodne sigurnosne postupke, osmišljenje u normalnim uvjetima.
 5. Ako je predmet prethodno bio restauriran, jesu li se oštećenja pojavila na mjestu popravaka, drugdje na predmetu, ili oboje?

Dokumentirajte prije nego što išta poduzmete! Ali ako je sve već raščišćeno, pokušajte čim prije rekonstruirati odgovore na ova pitanja, odrediti i zabilježiti smjerove dok još pamtite.

Članak o potresima u središnjoj Hrvatskoj u časopisu News in Conservation

logotip časopisa News in Conservation

U broju za veljaču i ožujak časopisa News in Conservation IIC-a objavljen je kratki informativni članak dr. sc. Franka Ćorića o potresima u središnjoj Hrvatskoj u 2020. godini.

"Područje grada Petrinje je 28. 12. 2020. u 6:28 pogodio potres jačine 5 stupnjeva Richtera koji je bio tek najava razornijeg potresa od 6,2 Richtera sljedećega dana u 12:19 sati. Baština ovoga kraja potječe uglavnom iz 18. i 19. stoljeća te je građena uglavnom opekom i žbukom, tehnologijom koja ne podnosi potrese jače od 5,5 Richtera. U petrinjskim su potresima dodatno oštećene zagrebačke građevine stradale u ožujskom potresu."

Donosimo hrvatski tekst članka.

Volontiranje u Gliptoteci

naše volonterke u Gliptoteci

Snimila Ivana Sambolić

Udruga IIC – Hrvatska grupa je nakon razornog potresa u Zagrebu 22. ožujka 2020. godine pokrenula niz akcija i inicijativa putem kojih se ponudila stručna pomoć institucijama koje skrbe o baštini, kao i materijalna, u vidu donacija arhivskih kutija potrebitim muzejima. Dogovorom Vijeća udruge, na prijedlog predsjednice udruge Žane Matulić Bilač i uz podršku Volonterskog centra Zagreb, pokrenuta je inicijativa IIC – Hrvatska grupa: stručnjaci volonteri u zaštiti kulturne baštine Zagreba nakon potresa, u koju se na raznoraznim projektima uključilo 50-ak volontera. Putem te inicijative nedavno je uspješno privedeno kraju volontiranje u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Izvješćuje Ivana Sambolić.

Udruživanje stručnjaka radi pripreme obnove Zagreba

Volonteri IIC – Hrvatske grupe obilaze Zagreb nakon potresa

Snimila Katja Jelić

Multidisciplinaran pristup ključan je za konzervatorsku obnovu povijesnog središta Zagreba!

Na platformi volonterskog projekta IIC – Hrvatska grupa: stručnjaci volonteri u zaštiti kulturne baštine Zagreba nakon potresa, organizirali smo aktivnost pregleda dijela povijesnog središta Zagreba s ciljem valorizacije ukrašenih i skulpturiranih arhitektonskih pročelja zgrada po ključu njihove oštećenosti i spomeničke vrijednosti.

Inicijalno oformljeni multidisciplinarni tim stručnjaka IIC – Hrvatske grupe u sastavu: Suzana Damiani, Nives Maksimović Vasev, Franko Ćorić, Matko Matija Marušić, Iva Raič Stojanović, Bojana Šantić, Matko Mišak i Irena Jelić izradili su pilot studiju koja će biti predstavljena na radionici organiziranoj u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu 3. lipnja 2020. godine, pod nazivom Arhitektonska plastika u Zagrebu. Pilot studiju će predstaviti s ciljem razmatranja njezinog potencijala, kao i mogućnosti stručne suradnje u nastavku stručne obrade vrijednih pročelja povijesnog središta Zagreba.

Radionica će biti organizirana u sklopu projekta Instituta za povijest umjetnosti Hrvatska skulptura od 19. do 21. stojeća – nastanak, funkcija, reprezentacija.

U cilju poticanja i aktiviranja konzervatora-restauratora, arhitekata-konzervatora i povjesničara umjetnosti kroz suradnje s institucijama (IPU, UHA, DAZ, GF, AF, HRD), već je ranije, 28. svibnja, na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu održan sastanak članova radne skupine IIC – Hrvatske grupe s Majom Furlan Zimmermann (Udruženje hrvatskih arhitekata) i Josipom Atalićem (Građevinski fakultet, Zagreb). Ispitane su mogućnosti suradnje na pripremi jedinstvene stručne podloge za adekvatan pristup problematici sveobuhvatne konzervatorske obnove Zagreba.

Poziv na suradnju danas je upućen i Hrvatskom restauratorskom društvu.

Volonteri za Zagreb naše budućnosti!

župni dvor u Vugrovcu nakon potresa

Snimila Nives Maksimović

S današnjim danom otvaramo dvostruki poziv u cilju što kvalitetnije provedbe stručnog posredovanja IIC – Hrvatske grupe između potencijalnih stručnih volontera, kojima je poslan javni poziv preko objave projekta na web stranici Volonterskog centra Zagreb, te onih kojima je pomoć stručnih volontera potrebna za provedbu svih potrebnih aktivnosti oko sagledavanja i djelovanja na posljedice razornog potresa u gradu Zagrebu i njegovoj okolici, na nepokretnoj i pokretnoj kulturnoj baštini.

U novoj stručnoj solidarnosti kod kriznih stanja, bez koje po našem mišljenju nije moguće zaista svrsishodno i praktično djelovati u kvalitetnom saniranju posljedica potresa, osiguranja da se ne dogode sekundarna oštećenja te priprema za godine revitaliziranja kulturne baštine koje su pred nama, IIC – Hrvatska grupa je osmislila dugotrajnu platformu na kojoj bi se mogli okupiti potencijali svih potrebnih stručnih profila za koordinirano sagledavanje i djelovanje. Za provedbu projekta nužno je Vaše povjerenje u nas! Ono je pak osigurano hrvatskim zakonima, ali i kodeksima struke te statutom udruge koji su podloga svakoj našoj odluci i postupku.

Također, odgovornost i etičnost u djelovanju ugrađeni su u naš svjetonazor, koji je pokretački impuls i utočište smisla onoga što radimo. Vjerujemo da ćete teško naći način da prema nama budete zahtjevniji nego smo sami prema sebi, ali vas i na to pozivamo!

U zajedničkom cilju, u pridruživanju već sada širokoj i visokostručnoj zagrebačkoj platformi na kojoj će se graditi novi Zagreb, Zagreb naše zajedničke budućnosti, nudimo Vam svoje snage, svoje znanje i svoju solidarnost, te Vas pozivamo da se obostrano odazovete!

Nadežne i stručne službe, muzeji i galerije, te vlasnici i korisnici kulturnih dobara zainteresirani za suradnju

iic jedan et iic povlaka hrvatskagrupa točka hr (obrana od spama).

Kolege spremni volontirati

prijavite se

Obrasci za dokumentiranje šteta na pokretnoj baštini

razbijena skulptura glave dječaka kipara Dujma Penića

Slijedeći smjernice i savjete koje je hrvatskim konzervatorima i restauratorima uputio Jerry Podany, IIC - Hrvatska grupa pripremila je obrasce za dokumentiranje šteta izazvanih potresom na različitim kulturnim dobrima. Cilj je steći čim potpuniju sliku o uzrocima i načinima oštećivanja, kako bi se zapazile pravilnosti, prepoznali uzorci i u konačnici mogle predložiti učinkovitije preventivne mjere za ublažavanje posljedica budućih sličnih prirodnih katastrofa. Stoga nam je svaki doprinos važan! Molimo sve kolege konzervatore i restauratore koji sudjeluju u dokumentiranju šteta nastalih uslijed potresa u Zagrebu i okolici, ali i vlasnike kulturnih dobara, da izdvoje dodatno vrijeme i trud te ispune jedan od priloženih obrazaca, za pokretnu baštinu općenito ili za predmete koji se čuvaju u muzejima.

I jedan i drugi obrazac možete preuzeti i kao dokument Word for Windows.

Ispunjene obrasce molimo da pošaljete u elektronskom obliku na adresu iic točka data et iic povlaka hrvatskagrupa točka hr (obrana od spama). Po dovršenoj analizi prikupljenih podataka rezultate ćemo iznijeti na međunarodnoj konferenciji „Solidarity in Culture: Heritage Protection Under Conditions of Crisis”, o kojoj također više možete saznati na naših mrežnim stranicama.

Upute i obrazac za zidne slike, dekorativni oslik i štukature

košara s pravilno prikupljenim i odloženim krhotinama žbuke

Snimila Suzana Damiani

Unutrašnjost mnogih objekata baštine stradala je više nego se to može pretpostaviti izvana. Objekti arhitekture u čijoj se unutrašnjosti nalaze vrijedne zidne slike, dekorativni oslici i štukature, oštećeni su, a u najteže stradalim objektima ulomci otpalih dijelova zida rasuli su se po podu. Neki od tih ulomaka možda su već, u panici i brzini, „počišćeni“ ili odloženi, spremljeni na mjesta i na način koji prijeti njihovim gubitkom ili još većim štetama. S obzirom da su takvi ulomci nenadomjestivi u predstojećim restauratorskim radovima, bitno je pohraniti ih na što je moguće kvalitetniji način. Moguće je da će, tako pohranjeni, čekati na restauriranje godinama. Stoga je IIC – Hrvatska grupa pripremila preporuke za dokumentiranje i zbrinjavanje ulomaka te obrazac za dokumentaciju šteta na zidnim slikama, zidnoj dekoraciji i štukaturama. Ukoliko sudjelujete u dokumentiranju oštećenih zidnih slika, dekorativnog zidnog oslika ili štukature, ili ste vlasnik objekta u kojem se takve umjetnine nalaze, molimo vas da preuzmete upute i obrazac te ga, ispunjenog pošaljete na adresu info et iic povlaka hrvatskagrupa točka hr (žalimo, čini se da ste isključili podršku za JavaScript u vašem pregledniku, zacijelo iz sigurnosnih razloga; no i mi se moramo braniti od spamerskih robota). Ovi obrasci, kao i oni za pokretnu baštinu, ponuđeni su i Ministarstvu kulture.

Restauratori su za stručan i organizirani pristup obnovi Zagreba

skulptura anđela u sakristiji u župne crkve Vugrovcu nakon potresa

Župni dvor u Vugrovcu. Snimila Nives Maksimović

IIC– Hrvatska grupa podržava inicijativu Društva arhitekata, Arhitektonskog fakulteta, Hrvatske komore arhitekata, Udruženja hrvatskih arhitekata, Udruge hrvatskih urbanista i Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske za uspostavu Koordinacijskog tijela za obnovu Zagreba nakon potresa. Piše dr. sc. Franko Ćorić.

Direktorij internetskih objava o potresu

Ilica nakon potresa

Snimila Antonija Tikvica

U nastojanju da kolegama, ali i građanima pomognemo u pristupu informacijama o potresu u Zagrebu stvaramo svojevrsni direktorij objava na internetu. Budući da se u kaotičnoj šumi medijskih objava teško snaći, one su ovdje razvrstane po temama i datumima te se mogu čitati i kao svojevrsna kronika kriznih vremena.

Teme su:

Vaše slikovne priloge primamo na stranicama grupe u servisu Instagram, a vijesti na stranicama Facebook.

Direktorij je osmislila predsjednica udruge Žana Matulić Bilač, a materijale prikupljaju udruženim snagama svi njezini članovi. Urednica preglednika internetskih objava je Sagita Mirjam Sunara, Instagram uređuje Marko Čurković, dok je profil Facebooka pokrenula Jelena Zagora.

Valid HTML 4.01 Strict Valid CSS

Stranice postavljene u srijedu, 28. ožujka 2012. Izmijenjeno u ponedjeljak, 7. lipnja 2021.