IIC - Međunarodni institut za reastauriranje povijesnih i umjetničkih djela - Hrvatska grupa

Prijava za učlanjenje

Ovdje su upute za ispunjavanje obrasca za pristupanje u članstvo IIC – Hrvatska grupa korištenjem Adobe Acrobat Readera, koje su ilustrirane zaslonskim slikama iz Windows XP, ali potpuno jednako važe i za ostale operacijske sustave.
Ako nemate Adobe Acrobat i spremni ste ga instalirati, preuzimanje i instalacija su besplatni, a i sigurnost mu više nije tako loša kakva je bila.
Na dnu stranice je informacija za one koji koriste, ili žele koristiti neke druge čitače.

1. Otvorite obrazac

zaslonska slika neispunjenog obrasca prijavnice

Ovo je zaslonska slika obrasca otvorenog u Adobe Acrobat Readeru. Crveno su obrubljena polja koja obvezno morate ispuniti. Ako obrazac šaljete elektronskom poštom, onda u polju "adresa e-pošte" navedite i adresu preko koje želite komunicirati s članovima udruge. Ona se može razlikovati od adrese s koje šaljete prijavnicu. Unutar obrasca je i poveznica na našu stranicu s dokumentima struke odakle možete preuzeti i pročitati etičke kodekse koji se spominju. Obrazac za to vrijeme može ostati otvoren. Acrobat Reader vam poručuje da ispunjen obrazac ne možete spremiti, već samo ispisati.

2. Počnite ispunjavati obrazac

zaslonska slika uputa za slanje obrasca elektronskom poštom

Reader vam poručuje da obrazac sadrži botun/dugme/gumb za slanje unesenih podataka elektronskom poštom i još vas jednom upozorava da ga ispunjenog ne možete spremiti, već samo poslati ili ispisati, ili oboje. Ovo ne važi za Acrobat Professional. S njim možete spremiti ispunjenu prijavnicu, ili podatke iz nje izvesti u nekoliko različitih formata, no što će vam to ako se želite naprosto prijaviti u članstvo?

3. Ispunite obrazac

zaslonska slika ispunjenog obrasca nakon pritiska na dugme Pošalji

Ispunite obrazac i škljocnite na botun/dugme/gumb "Pošalji". Dobivate ovaj dijalog. Prva mogućnost koja vam se nudi je da podatke koje ste unijeli u obrazac pošaljete klijentom elektronske pošte koji je na vašem računalu instaliran kao pretpostavljeni. To primjerice može biti Microsoft Outlook Express, ili Microsoft Office Outlook, ili Mozilla Thunderbird, ili bilo koji od drugih brojnih sličnih programa. Pogledajmo prvo kako to ide.

4. Ako ste izabrali lokalni klijent...

zaslonska slika otvorenog klijenta elektronske pošte

Acrobat otvara vaš klijent elektronske pošte, ovdje Mozilla Thunderbird, i u njemu već pripremljenu poruku s adresom, predmetom, privitkom s podacima i nekim tekstom na engleskom koji možete obrisati i sami nešto dopisati. Vaše je još samo da poruku pošaljete, i vi ste se prijavili u članstvo. Mi ćemo obaviti sve ostalo.

5. Ako šaljete web mailom...

zaslonska slika dijaloga za izbor načina slanja podataka

Druga mogućnost je da obrazac pošaljete web mailom koristeći svoj preglednik i neki od servisa elektronske pošte, primjerice Google Mail, Hotmail, Yahoo Mail, ili čak poslužitelj elektronske pošte koji je instaliran u vašoj ustanovi. U tom slučaju Acrobat neće za vas učiniti skoro ništa, već vam daje uputu kako da to obavite. Prvo ćete spremiti datoteku s podacima (ali samo podacima, bez obrasca) negdje na svoje računalo, zatim kroz preglednik (Mozilla Firefox, Opera, Google Chrome, Apple Safari, Microsoft Internet Explorer, ili neki drugi) pristupiti odabranom servisu, te otvoriti novu poruku. U uputi vam je navedena adresa elektronske pošte na koju ćete slati poruku, a kao privitak ćete dodati datoteku s podacima koju ste netom spremili. Nakon što ste sve ovo pročitali, stisnite "OK"

6. ...prvo spremite podatke

zaslonska slika dijaloga za spremanje podataka iz pristupnice

Acrobat otvara dijalog za spremanje podataka. Datoteka se zove "pristupnica.fdf". U prethodnom dijalogu ste mogli pročitati adresu elektronske pošte tajnice kojoj ćete poslati te podatke kao privitak poruci. Adresa je: info majmun iic povlaka hrvatskagrupa točka hr (žalimo, zacijelo ste iz sigurnosnih razloga isključili JavaScript pa ne možete vidjeti ovu adresu pristojno ispisanu, ali i mi moramo zaštititi našu poštu od spam robota), no tu ćete poruku sami pripremiti, napisati i poslati. Acrobat vam dalje neće pomagati u tome. Ako štogod zapne, pišite webmaster majmun iic povlaka hrvatskagrupa točka hr.

7. Ako vam nije dostupna elektronska pošta...

U tom slučaju nemojte pritiskati "Pošalji" već ispišite ispunjenu prijavnicu na uključeni pisač priključen na vaše računalo. Na alatnoj traci Readera se prvi s lijeva nalazi botun/dugme/gumb "Print" na koji ćete pritisnuti da biste to obavili. Ako vam nije dostupan ni pisač, kopirajte praznu pristupnicu na USB memoriju i odnesite ju do najbliže fotokopiraone gdje će vam ju ispisati za dvadesetak lipa. Sad ju možete ispuniti rukopisom. Molimo vas da pišete tiskanim slovima. Također vas molimo da ispisanu pristupnicu potpišete. Ovako ispunjenu pristupnicu pošaljite na adresu

Anđelko Pedišić, Hercegovačka 35, 10000 Zagreb.

Za one koji ne koriste Adobe Acrobat

Takvi će vjerojatno morati ispisati prazan obrazac, ispuniti ga rukopisom i poslati papirnatom poštom, kako je prethodno objašnjeno. Od alternativnih čitača PDF dokumenata samo se za Foxit, Nitro, i Nuance PDF Readers te PDF X-Change Viewer navodi da omogućuju ispunjavanje, a neki od njih i spremanje tako ispunjenih PDF obrazaca. U ovom drugom slučaju možete ispunjen obrazac spremiti i poslati elektronskom poštom kao privitak. Prema dokumentaciji Foxit Readera obrazac se ispunjava i šalje potpuno jednako kao iz Acrobat Readera što je opisano na početku stranice. Foxit, Nitro i Nuance su besplatni, a X-Change ima besplatnu inačicu, ali ona ne podržava ispunjavanje obrazaca. Od ta četiri samo Foxit postoji i u verziji za UNIXoide, ali u toj verziji ne podržava ispunjavanje obrazaca. Ostala tri rade samo na Windows.

Valid HTML 4.01 Strict Valid CSS

Stranice postavljene u srijedu, 28. ožujka 2012. Izmijenjeno u nedjelju, 3. srpnja 2016.