IIC - Međunarodni institut za reastauriranje povijesnih i umjetničkih djela - Hrvatska grupa

Uz Savu preko meje

Brežice – Krško 21. studenog 2013.

Izvješćuje Ksenija Škarić konzervatorica-restauratorica savjetnica u Hrvatskom restauratorskom zavodu.

članovi grupe izlaze iz mini busa

Dolazak u Brežice. Snimila Ksenija Škarić.

Naše novo rukovodstvo i mlade snage Udruge preuzeli su inicijativu i organizirali sjajan izlet u najbliži, a nama nedovoljno poznat dio Slovenije – Brežice, Krško i grad Rajhenburg. Geografski blizu, kulturno smo ipak jako udaljeni od njih, kao da ne živimo u istom vremenu. Ako zanemarimo razlike u razvitku naslijeđene iz Jugoslavije i one iz ratnih godina, zakašnjenje od gotovo desetljeća pri ulasku u Europsku uniju vidljivo je na svim mjestima koje smo posjetili. Svuda nailazimo na obnove omogućene sredstvima Europske unije. To je uvelike odredilo i način obnove u kojem je izrazito naglašena revitalizacija, uz obavezno uključivanje u život lokalne zajednice.

članovi grupe razgledaju posljednji kat i krovište

Pod krovištem kule u gradu Rajhenburgu. Snimila Jelena Ćurić.

Naši domaćini nadišli su sva naša očekivanja ljubaznošću, susretljivošću i izvrsnom organizacijom temeljenom na očigledno uhodanoj suradnji. U Posavskom muzeju grada Brežice dobrodošlicu nam je poželio ravnatelj muzeja dr. Tomaž Teropšič.

članovi grupe razgledaju oslikane zidove i strop

Viteška dvorana dvorca u Brežicama. Snimila Suzana Damiani.

Restaurator mr. Rado Zoubek iz Restauratorskog centra u Ljubljani predstavio nam je, uživo i kroz pripremljenu prezentaciju, restauratorske radove na zidnim slikama viteške dvorane koje se pripisuju slovenskom slikaru Karlu Frančišeku Rembu. Zidne slike na stropu izvedene su u žbuci armiranoj drvenim daščicama i trstikom, zbog čega imaju niz konstruktivnih problema koje samo još otežavaju kasnije intervencije. Stoga se restauriranje usmjerilo prvenstveno na saniranje tih problema. Ostali smo zadivljeni doznavši da je cijeli ovaj zahtjevni zahvat uključujući i prepoznavanje problema izveden u samo devet mjeseci! Svidio nam se i luksuz na skeli: voda, struja, grijanje. Cjelokupna dokumentacija vođena je in situ.

članovi grupe gledaju projekciju u kongresnoj prostoriji

Prezentacija u gradu Rajhenburgu. Snimila Jelena Ćurić.

Uspješni obrazac – kombinacija prezentacije u dvorani i obilaska uživo – kolege su nam pripremili i u gradu Rajhenburgu. Tamo smo se dobro nahodali jer cijela građevina ima 4200 kvadrata! Opći uvid omogućila nam je Alenka Černelič Krošelj koja je, zahvaljujući ulaganju velike energije, volje i znanja, očito motor i dobri duh obnove i revitalizacije općine Krško.

slovenski vlastelin 16. stoljeća

Ostaci fresaka iz 16. stoljeća otkriveni u Metzingerovoj kući. Snimila Ksenija Škarić

predsjednica, dopredsjednica i Slobodan Radić u društvu kolege Jožefa Drešara

Atrij grada Rajhenburga. Snimila Ksenija Škarić

Zanimljivu rekonstrukciju romaničke kapele koja je uključivala i rekonstrukciju apside isturene u ziđu i vidljive izvana predstavio je restaurator Jožef Drešar. Ona je uključila rekonstrukciju romaničkih otvora temeljem studije komparativne građe i prezentaciju starog hrastovog poda vidljivog pod prozirnim podom položenim za hodanje. Usprkos velikoj mjeri rekonstruiranja, dojam je autentičan i upečatljiv. Radovi u gradu dovršeni su u nevjerojatnih godinu i pol dana, uključujući i popravke posljedica manjih organizacijskih propusta. Kratko trajanje ovih radova bilo je uvjetovano zahtjevima natječaja za dodjelu sredstava iz europskih fondova.

članovi ulaze hodeći po prozirnom podu

Romanička kapela grada Rajhenburga. Snimila Jelena Ćurić

U središtu Krškog posjetili smo Metzingerovu kuću otkupljenu od dvojice vlasnika i u potpunosti uređenu za javnu namjenu. Tijekom obnove iznenadilo ih je neočekivano i senzacionalno otkriće - galerija renesansnih portreta iz sredine 16. stoljeća! Konservatorsko-restauratorske radove predstavio je naš domaćin i kolega restaurator mr. Miro Klajder. Unutar kuće restaurirana je stara krušna peć s komorama za sušenje voća. Ne samo da radi nego, kako smo se uvjerili, radi jako, jako fino. Tu je i radionica za keramiku koja demonstrira umijeće i prodaje vlastite proizvode.

Jasminka Antolović Podgorski, Suzana Damiani i Slobodan Radić u čamcu

Savski čamac - izložak u Mestnem muzeju u Krškom. Snimila Ksenija Škarić.

U neposrednoj blizini nalazi se gradski muzej s galerijom, kompleks koji ubuhvaća Valvazorovu, Jarnovičevu i Kaplanovu kuću. Muzej je zamišljen kao mozaik lokalnih tema. Domišljat i često zabavan postav predviđa uključivanje posjetitelja, a muzej organizira i niz aktivnosti za odrasle i djecu. I kroz njega, kao i kroz Rajhenburg i Metzingerovu kuću provela nas je Alenka Černelič Krošelj koja nam se učinila neiscrpnim izvorom podataka i zanimljivosti o ovom kraju.

pogled na krinolinu

Maja Sučević-Miklin u haljini 18. stoljeća. Snimila Ksenija Škarić

Domaćini su nas čitavo vrijeme obilno gostili, pojili i hranili, na čemu smo im također jako zahvalni. Posebne čestitke i hvalu zaslužuju glavni organizatori mr. Miro Klajder iz Slovenije i Sabina Obrst Krilić iz naše udruge. Čestitke cijelom novopečenom rukovodstvu kojem je organizacija ovog izleta ustvari vatreno krštenje.

Valid HTML 4.01 Strict Valid CSS
Stranice postavljene u srijedu, 28. ožujka 2012. Izmijenjeno u petak, 7. svibnja 2013.