IIC - Međunarodni institut za reastauriranje povijesnih i umjetničkih djela - Hrvatska grupa

Osvrt na radionicu prof. Richarda Wolbersa "New Methods of Cleaning Painted Surfaces"

Split, 25. – 29. ožujka 2013.

Autor osvrta Tomislav Grzunov

Izvješćuje Tomislav Grzunov iz Restauratorskog odjela u Zadru Hrvatskog restauratorskog zavoda. Sve fotografije snimila je Sagita Mirjam Sunara

Richard Wolbers sjedi uz umjetninu i vrši mjerenja
Richard Wolbers pokazuje mjerenje pH vrijednosti i elektičke vodljivosti površine

Galerija umjetnina u Splitu bila je od 25. do 29. ožujka domaćin radionice "New Methods of Cleaning Painted Surfaces" (Nove metode čišćenja oslikanih površina) koju je vodio prof. Richard Wolbers sa Sveučilišta u Delawareu (SAD). Radionicu su organizirali docentica Sagita Mirjam Sunara, izvanredni profesor Jurica Matijević i asistentica Lana Kekez s Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije. Projekt su podržali zaklada The International Trust for Croatian Monuments, Sveučilište u Splitu, Studentski zbor Umjetničke akademije i Umjetnička akademija.

Ovo je bilo drugo gostovanje prof. Wolbersa u Hrvatskoj. Podsjetimo, prva radionica o čišćenju oslikanih površina održana je u Zagrebu 2011. godine, a organizirao ju je Muzej suvremene umjetnosti uz financijsku podršku Veleposlanstva SAD-a. Svojim pristupom konzerviranju-restauriranju kulturnih dobara prof. Wolbers je unaprijedio struku na globalnoj razini pa njegove radionice i predavanja uvijek bude veliki interes. Problematika kojom se bavi – uklanjanje površinske prljavštine, starih lakova, retuša i preslika te drugih nepoželjnih premaza – uvijek je aktualna pa nije bilo sumnje da će i ova, splitska radionica privući veliki broj stručnjaka iz svih područja konzervatorsko-restauratorske djelatnosti.

Richard Wolbers s polaznicama radionice stoji pred umjetninom pripremljenom za čišćenje
Upoznavanje s umjetninama

Radionica se sastojala od predavanja i praktičnog dijela. Jutarnji dio programa bio je rezerviran za teorijska predavanja; u njemu je sudjelovalo četrdeset restauratora iz Hrvatske i Slovenije. Cjelodnevni program – predavanja i praktikum – pratilo je dvadeset sudionika. Organizatori su ih pozvali da donesu svoje umjetnine kako kako bi, uz pomoć prof. Wolbersa, napravili probe uklanjanja prljavštine i nepoželjnih premaza.

ruka Richarda Wolbersa s kistom nad oslikanom površinom
Pokusno čišćenje

Teorijski dio radionice uključivao je predavanja vezana uz upotrebu vodenih otopina, mikroemulzija i gelova na bazi otapala (eng. solvent gels). Profesor Wolbers je sudionicima predstavio nekoliko zanimljivih projekata u kojima je sudjelovao. Pažnju mi je privukao projekt očuvanja murala u Philadelphiji. Onih velikih, koji prekrivaju čitave fasade, u tom gradu ima više od 2500!

Popodnevni praktikum bio je vezan uz teme jutarnjih predavanja. Prvoga smo dana, primjerice, priredili četiri osnovne vodene otopine s kelatima, različitih pH vrijednosti. Učili smo kako izmjeriti pH vrijednost i električnu vodljivost površine i testirali priređene otopine na umjetninama. Drugoga je dana praktikum bio vezan uz izradu gelova na bazi Pemulena TR 2 i njihovog kombiniranja s vodenim otopinama. Trećeg i četvrtog dana posvetili smo se izradi mikroemulzija i gelova s otapalima. Posljednjeg dana radionice radili smo pripravke s enzimima i ispitivali njihovo djelovanje. Prof. Wolbers nam je pokazao da za uspješno čišćenje ne treba puno materijala (kemikalija) i, još važnije, da materijali s kojima radimo mogu biti "sigurni" i za umjetninu, i za restauratora, i za okoliš.

Richard Wolbers i Jurica Matijević uručuju diplomu polazniku
Uručenje diploma

Jako sam zadovoljan što sam imao priliku sudjelovati u ovoj radionici i tako dobiti uvid u metode koje prof. Wolbers koristi za odstranjivanje preslika i prljavštine. Smatram da cilj radionice nije bio prepisati recepte profesora Wolbersa i napraviti zalihu sredstava za čišćenje, već se upoznati s njegovim načinom razmišljanja i rješavanja problema. Profesor Wolbers nam je pokazao kako tražiti vlastita rješenja. Prednost njegovih metoda je upravo u tome što nude više putova do konačnog cilja. One, istina, iziskuju puno pažnje, strpljenja i znanja kako bi ih se pravilo upotrijebilo, ali u konačnici mogu dati odlične rezultate. Ukratko, prof. Wolbers nije bio tu da nam da "ribu", već da nas nauči kako da je sami ulovimo.

Valid HTML 4.01 Strict Valid CSS
Stranice postavljene u srijedu, 28. ožujka 2012. Izmijenjeno u utorak, 02. travnja 2013.